Jan Björklund jobbar på

Det är lite lustigt att läsa presskommentarerna. Medierna har otroligt uppskruvade krav på politikerna, eller vad sägs om Kristianstadsbladets ledare efter utbildningsministerns och folkpartiledarens tal i Marstrand, Upp till bevis:

Ett år har förflutit sedan Jan Björklund axlade ledarkappan i folkpartiet och än dröjer “effekten”. Något större lyft i opinion har inte skymtats. Det är upp till bevis nu.

Snacka om uppstressade krav!
Folkpartiet sitter i en flerpartiregering som bygger på en allians vars program för första mandatperioden spikades före valet, så att väljarna kunde ta ställning till det. Folkpartiet har alltså ingått kontrakt på vad som ska göras. Och sådana kontrakt kan man naturligtvis inte bryta hur som helst. Lika lite som man kan bryta andra kontrakt.
Och den första frågan är naturligtvis om den inslagna vägen är fel och partiet behöver slå in på en annan. Är det så? Och vad är i så fall alternativet — återgång till de socialliberala flirtarna med socialdemokratin som höll på att kosta partiet riksdagstillträde?
Nej. Folkpartiet förändrades i borgerlig riktning under Lars Leijonborg och den linjen borde ligga fast. Folkpartiet har fått ansvar för en av sina och Sveriges viktigaste framtidsfrågor, utbildning och forskning. Det är där Björklund bör sätta in stöten, det är genom ett bättre klimat för utbildning, uppfinningsrikedom och entreprenörskap som folkpartiet blir ett attraktivt alternativ för väljarna.
Sedan får man inte glömma att mittenpartierna alltid — alltid! — har lägre opinionssiffror mellan val. Många väljare tar inte ställning till vilket parti man tänker rösta på när det är två år kvar till valet. Och många av dessa röstar på mitten. Att oroa sig över opinionsmätningar när mer än 24 månader återstår är kontraproduktivt. Här i bloggen har visats att de borgerliga alltid ligger lågt mellan val.
Alliansens partier borde verkställa fundamental politik under mandatperioden för att visa sin regeringsduglighet och samtidigt fundera på vad man vill efter valet 2010. När valrörelsen närmar sig gäller det att se framåt och presentera nyheter. Men först då.
(Andra intressanta bloggar om , , , ,
, , , , )

Rulla till toppen