Alexander Solzjenitsyn inte dissident mot slutet

Naturligtvis ska Nobelpristagaren i litteratur Alexander Solzjenitsyn (1918-2008) hedras för sina insatser som författare och motståndare mot kommunistdiktaturen i Ryssland. Han fick lida för sin kritik av kommunismen, och spred med utomordentlig kraft sin kritik av Stalins förtryck över världen.
Men hos mig ringer ännu besvikelsen över vad han sa för bara två månader sedan, då han gav en sällsynt intervju för svenske journalisten och rysslandkännaren Stig Fredrikson. Solzjenitsyn var positiv till den stat som Putin byggt upp. “Det har skapats lugn och viss ordning.”
Så någon okomplicerad dissident till förmån för individuell frihet och demokrati var han inte.
Se Stig Fredriksons SVT-intervju med Solzjenitsyn från maj i år.
Daily Telegraph: He was responsible for bringing the horrors of the Gulag labour camps to light in the West, London Times: He was the conscience of a nation whose writings exposed the horrors of the Communist Gulag, Guardian: Russian government expressed its condolences, Moscow Times: The writer praised Putin.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen