Skatteverket försöker styra politikerna

Det är inte bara när det gäller opinionsbildningen som statliga myndigheter tar över politikernas och partiernas jobb. Myndigheter nöjer sig inte längre med att dominera åsiktsbildningen i svenska samhället. Nej, nu vill man också styra policyarbetet. Man vill diktera vilka beslut riksdagen ska fatta.
I Svenska Dagbladet framgår att Skatteverket är missnöjt med politikerna och själva vill skriva om landets lagar, Jakt på svartjobb ger miljarder:

– Politikerna säger att de köper våra idéer. Men de gör inget, det är bara snack. Ge oss uppdrag så skriver vi ett lagförslag så det blir lite action, säger Pia Bergman, projektledare i Skatteverket.

Skattefusk ska naturligtvis bekämpas, men i en demokrati tillämpar man lagstiftning som ska garantera rättssäkerheten för medborgarna. Bara i en diktatur har statens myndigheter oinskränkt makt att utsätta medborgarna för vilka förhörs- och granskningsmetoder som helst.
Skatteverket är bara en aktör med en ambition framför ögonen. Det finns andra fullt legitima ambitioner att väga in. Exempelvis att skapa ett gott entreprenörsskap genom ett enklare skattesystem. Det är därför som inte myndighet stiftar lagar enligt svensk grundlag. Det ska ske med helhetsperspektiv, och utifrån medborgarnas bästa. Och av de folkvalda.
Jag tycker svenska myndigheter ska ”tagga ner” och hålla sig till sina uppgifter. Jag förstår att det är svårt när man badar i miljarder av skattekronor medan medborgare och företag är svältfödda och lätta byten för de horder av statsanställda byråkrater som inget annat har att göra än söka öka sin makt och dominans i det svenska samhället.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , ,
, , , )

Rulla till toppen