Privat barnsjukhus gör vården mer tillgänglig för alla

I Barometern skriver Per Dahl, Barnsjukhuset Martina och rättvisan:

Om några veckor öppnar Sveriges första barnsjukhus utanför den offentliga sjukförsäkringen. Till Martina, som det heter, ska familjer i Stockholm kunna vända sig om de har tecknat en särskild sjukförsäkring [och] till akuten ska alla kunna gå, oavsett försäkring. Den har kapacitet på mellan 50 och 60 besök per dag.

Ja, detta är ett viktigt steg i att höja vårdsektorns status i samhälle och ekonomi. Sjukvården ska inte begränsas till det som offentliga sektorn anser sig kunna betala för alla. De som vill lägga extra resurser på vård, i detta fall på sina barn, ska naturligtvis kunna göra det.
Och vänstern har fått allt fullkomligt om bakfoten när de ser denna nya serviceinriktade sjukvård växa fram som ett hot mot de som inte tecknar frivillig sjukvårdsförsäkring. Tvärtom är det ju så att dessa privata initiativ tillför sjukvårdssektorn nya friska pengar och dessutom avlastar offentliga vårdinrättningar deras belastning eftersom barnen som behandlas på Martina lämnar en ledig plats på landstingsfinansierade sjukhus.
Martina är en viktig milstolpe i att frigöra hälso- och sjukvårdssektorn från det sovjetliknande ekonomitänkandet som landstingen står för. Släpp sjukvården fri! Det kommer att höja statusen på vårdyrken och göra patienter nöjdare.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen