Skattedirektörens logiska kullerbytta

Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand påstår i DN-Debatt idag att han ”självklart” inte har några ”synpunkter på skattepolitiken”. Ändå är han den störste lobbyist Sverige skådat när det gäller att påverka riksdagen i än den ena, än den andra skattefrågan. Och han deltar ju helt uppenbart i debatt om hur skatter ska utformas. Hur blind för sin egen roll får man bli?
Sjöstrand avslutar debattartikeln så här:

Vi borde vara överens om att försöka förhindra skatteupplägg som hotar skattebasen. Då skulle de fåtaliga resurser för lagstiftning som finns i vårt lilla land i stället kunna användas för att förenkla regelverket för de små företagen

Men de förslag som Skatteverket lagt fram för att rädda skatteuttaget får ju massiv kritik eftersom det innebär att ränteavdrag blir giltiga eller ogiltiga beroende på vilket syfte de har. För ett företag med flera lån och investeringar i många olika sammanhang är det ju omöjligt att säga vilken verksamhet som betalas ur egen kassa och vilket som betalas med lån. Alltså: Skatteverkets förslag gör regelverket betydligt krångligare.
Sjöstrand vill alltså göra skattereglerna krångligare för att kunna förenkla dem. Snacka om Orwell.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen