Panik i Obama-lägret

Amerikanska folket vill välja en demokratisk president, men problemet är att de inte är så säkra på att de vill ha Barack Obama, säger valexperten Peter Brown vid Quinnipiac University till Politico, 7 worrisome signs for Obama. Detta börjar skapa panik i Obamalägret, skriver tidningen.
”Det är inte det att folk tror McCain kommer att vinna, det är att de inser att McCain kan vinna”, som skapar panikattack inför demokratiska konventet enligt Brown. ”Valet handlar om Barack Obama, inte John McCain. Det handlar om huruvida Obama är redo.”
Och om väljarna kommer fram till att Barack Obama är för oerfaren, då väljer man McCain som alla vet vad han går för. Han är en välkänd och respekterad politiker med enorm erfarenhet.
Min tolkning av läget är att väljarna vill se förändringar i Washington — men Obama är inte redo. Därför tror jag att Amerika i november väljer demokratiska partiets kandidater i kongress- och senatorsval, men John McCain till Vita huset. Det kan bli dubbel jordskredsseger: för demokraterna i kongressen, och för republikanerna i presidentvalet.
En annan faktor som skrämmer Obamalägret formulerar Politico så här: ”Dåliga tider kan bli goda nyheter för McCain. Om det är ilska som hjälper demokraterna, fungerar rädsla till fördel för republikanerna.” Republikanerna har trots allt bättre image när det gäller ekonomisk politik. Och flera ekonomer anser att Obamas många löften kommer att driva USA:s federala budgetunderskott till nya rekord.
Också här har studier visat att det är till fördel för ekonomin om ett parti regerar i kongressen och det andra i Vita huset. Då blir den federala nivån betydligt mer sparsam, än när ett parti styr båda dessa maktcentrum. Eller osm en New York-demokrat säger till Politico:

Rättvist eller inte, folk anser att han är ganska vänster och ingen vill ha ett par Nancy Pelosi som styr landet.

En annan faktor är att bara demokratiska presidentkandidater från amerikanska södern har vunnit Vita huset i modern tid — Lyndon Johnson från Texas, Jimmy Carter från Georgia och Bill Clinton från Arkansas. Utan inbrytningar i södern får Obama svårt att vinna.
Särskilt som John McCain kan göra inbrytningar i industridelstater som Michigan, eftersom Obama har visat sig ha särskilt svårt att attrahera vita låginkomsttagare.
Och jag tror det passar McCain utmärkt att ligga några procentenheter efter Obama i opinoinsmätningarna. Inte för långt efter, men heller inte före Obama. Det gör att han kan slå från underläge, vilket passar McCains temperament bäst.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen