Nu börjar allvaret – och frågan är fortfarande: vem är Obama?

I morgon börjar det demokratiska konventet och därmed slutskedet i denna låååånga presidentvalskampanj inför valet 4 november 2008. Eftersom svenska medier fortfarande låter mer som kampanjbroschyrer för demokratiska partiet än journalistiskt nyhetsförmedling, är det viktigt att balansera upp med lite republikanska perspektiv.
Peggy Noonan skriver i Wall Street Journal, att förklaringen till att John McCain tagit in Obamas ledning i opinionsmätningarna beror på att det är först nu väljarna börjar intressera sig för valet,  They’re Paying Attention Now:

Och detta är vad väljarna ser:
En attraktiv, intelligent man som är intressant, men… han är svår att placera. Är han general Obama? Nej, ingen militär bakgrund. Affärsmannen Obama? Nej, han har aldrig arbetat i ett företag. Kända släkten Obama? Nej, det är ett nytt namn. Långvarige guvernören Obama? Nej. Han var volontärsamordnare (Vad är det?), sedan jurist (buu), sedan delstatspolitiker (än sen), sedan senator (mindre än fyra år!)

Obama är att köpa grisen i säcken. Och mot honom står McCain, mannen som amerikanska folket i tio år röstat fram som en av de politiker man har störst förtroende för.
Och Peggy Noonan tar inte upp de mest tveksamma sidorna av Barack Obamas person, hans vänskap med en dömd våldsverkare och vänsterextremist, Bill Ayers i terrorgruppen Weatherman som genomfört dussintalet bombdåd. Denna sida granskar American Thinker i Bill & Barack’s Excellent Adventure. Och det gör American Issues Project i den här valvideon (1 min):
httpv://www.youtube.com/watch?v=m89m0pC_bpY
Eftersom Barack Obama inte tar avstånd från sin vänskap med Bill Ayers och fördömer deras bombdåd, kan man undra varför? Anser Obama att Ayers agerande är försvarbart? Ayers har nyligen sagt att han inte ångrar bomberna, utan tvärtom beklagat att man inte genomförde fler bombdåd.
När de hatfyllda predikningarna av pastor Jeremiah Wright avslöjades backade Obama först upp honom, men när Wright fortsatte göra utfall tog Obama till slut avstånd från sin pastor. Är det samma sorts medieuppmärksamhet kring Bill Ayers som krävs för att Obama ska ta avstånd från hans ståndpunkter?
Jag ser inget försvar för det hat som Wright står för och det våld som Ayers omfattar. En fråga som återstår att ventila är varför Obama dras till denna sorts omstörtade personligheter? Hur hänger detta ihop med budskapet i valtalen om hopp och förnyelse?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen