McCain och Obama på samma scen: Saddleback

I natt stod John McCain och Barack Obama för första gången på samma scen tillsammans som presidentkandidater. Inför många miljoner TV-tittare i flera kanaler blev de utfrågade av baptistpastorn Rick Warren i Saddleback i Kalifornien. Det var ingen debatt, utan utfrågning om ledarskap, moral och tro som var och en besvarade separat. Det gjorde att man fick bättre intryck av dem som personer, de kunde inte smita undan.
Vänstern hävdar oavgjort, konservativa anser att McCain överträffade förväntningarna.
Och om vänstern hävdar oavgjort, säger det att Obama var så långt ifrån att glänsa att man inte ens kunde med att påstå att Obama vann.
Obama gav några svar som fick många att höja på ögonbrynen, Reuters sätter rubriken: Obama says pointed abortion query “above his pay grade”. Flest rubriker får Obamas svar på vem han inte skulle ha nominerat till Högsta domstolen: Clarence Thomas, den konservative svarte domaren. Han är inte kvalificerad, sa Obama. ”Som om Obama skulle kunnat mäta sig med Thomas erfarenhet”, sa Charles Krauthammer i en paneldebatt efter utfrågningen.
Krauthammer påpekade också att Obama nämnde förre senatorn Sam Nunn som en auktoritet han lyssnar på. Är det så att Obama kommer att utse denne synnerligen erfarne och högt ansedde Sam Nunn till sin vicepresident?
John McCain var avspänd och gav korta raka svar. Många har upplevt honom som stel och tråkig de senaste månaderna, inte så i natt. Det som också var nytt för McCain var att han började tala om sina erfarenheter som krigsfånge i Vietnam, något han inte gjort hittills.
Här är några snabba och korta kommentarer om utfrågningen:
Commentary: ”John McCain answered substantively, directly and with detail. Obama talked around most issues.”
National Review: ”McCain As Good As Obama Was Bad.”
Townhall: ”Obama did well, McCain was great.”
Time: ”McCain A- and Obama A-.”
Hoffington Post: ”McCain seemed more at ease, tossing out one-liners while Obama seemed sedate at times.”
Läs utskrift av utfrågningarna här.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen