McCain förutsåg rysk aggression

I Meet the Press konstaterades att händelseutvecklingen i Georgien kan hjälpa John McCain i presidentvalet, eftersom McCain inte bara rest runt i regionen och känner till konflikterna där, utan också varnat för Ryssland. Kolumnisten David Broder sa i Meet the Press på frågan om Georgien är exempel på den utrikespolitiska erfarenhet som en president måste besitta:

— Det är det. Och det är en händelse där John McCain kan göra anspråk på att ha varit förutseende, eftersom han i sitt stora utrikespolitiska tal för två månader sedan och i en intervju jag gjorde med honom förra veckan, dragit en skarp gräns när det kommer till Ryssland och den aggressivitet och imperialism deras ledare står för. Det finns för honom ingen tvekan om karaktären på Putins och Medvedevs regim. Och McCain är beredd, tror jag, att se det som nu händer som en demonstration på exakt det han talat om.

Det tal som David Broder talar om finns att läsa här: Remarks By John McCain To The Los Angeles World Affairs Council. Där säger McCain om Ryssland:

Framtiden för den transatlantiska relationen ligger i att konfrontera de globala utmaningarna under 21:a århundradet: utvecklingen av en gemensam energistrategi, skapa en gemensam marknad över Atlanten som för våra ekonomier närmare varandra, ta itu med de faror som ett revanschistiskt Ryssland utgör och organisera vårt samarbete i frågor som klimatförändringar, bistånd och spridande av demokrati.
Vi bör starta genom att försäkra oss om att G8, den grupp av mest industrialiserade stater, åter blir en klubb för ledande marknadsekonomier: den bör inkludera Brasilien och Indien men exkludera Ryssland. Hellre än att tolerera Rysslands kärnvapenutpressning eller it-attacker, bör västvärldens nationer göra klart att solidariteten inom Nato — från Baltikum till Svarta havet — är oupplöslig och att organisationens dörrar förblir öppna för alla demokratier som vill försvara frihet.

Här har John McCain redan stakat ut en politik förankrad i verkligheten, medan Barack Obama inte har något att säga. Här är McCains anseende blytungt, medan Obama väger lätt som en fjäder.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen