Skulle Sverige klarat en rysk Georgienattack?

Vi såg hur Ryssland — mitt under OS-invigningen — startade ett krig i sitt närområde. För Ryssland gäller inte ”mjuk makt”, utan bara hård vapenmakt. Och vi ser nu att man inte tvekar om att använda den.
Min fråga blir hur Sverige idag skulle klarat en liknande militär aktion från Ryssland. Hade vi bara låtit ryssarna rulla in och ta regeringsbyggnaderna och inleda ockupation utan att ett skott avlossats? Vilka trupper hade kunnat sättas in? Vilka vapensystem är inte nedmonterade?
1981 kunde statsminister Thorbjörn Fälldin till överbefälhavaren Lennart Ljung ge ordern: ”Håll gränsen!”, när man fått indikationer på att ryska stridsfartyg var på väg mot Karlskrona för att rädda den grundstötta sovjetiska, kärnvapenbestyckade ubåten U-137.
Skulle dagens regering kunna utfärda en sådan order?
Fälldin kunde utfärda ordern eftersom han under sin statsministertid sett till att öka försvarsbudgeten för att garantera svenskt oberoende. ”Ett starkt svenskt totalförsvar”, var en av Fälldins valparoller. 
Men i vår tid: vilka är regeringens och riksdagens ambitioner för försvaret? Har man några alls längre? Har vi ett integritetsförsvar värt namnet?
Jag vet inte. Och värst av allt är att dagens ledande politikerna inte tycks bry sig på samma sätt som Thorbjörn Fälldin om den svenska nationens förmåga att värna sitt eget territorium.
Claes Arvidsson tar upp frågan i SVD-ledaren, Nu gäller frågan det svenska försvaret:

Ryssland har lärt Georgien en läxa. Men gäller det inte oss också? Vi har tidigare kunnat se hur en rad grannstater utsatts för energipolitisk utpressning och Estland för en it-attack. Nu ser vi också med vilken lätthet Ryssland tar sig över ribban för att ge sig i krig med en grannstat. Är det inte dags för en ny försvarspolitisk debatt? Vad säger Sten Tolgfors?

Europa och Sverige har levt kvar alltför länge i glädjeyran över Sovjetunionens fall och kalla krigets slut. Molnen har mörknat betänkligt under 2000-talet. Aukoritära regimer av olika slag är på marsch och rustar upp allt vad de kan. Bara demokratiska Europa låtsas som inget har hänt och fortsätter att avrusta och tala om ”mjuk makt”.
Ju längre Europa och Sverige väntar, desto hårdare kommer uppvaknandet att bli.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen