McCain borde välja en kvinna som vice

Jag är allergisk mot kvotering och feminism i de allra flesta varianter. Men nu när Barack Obama ignorerat den mest kompetenta personen som sin vice, Hillary Clinton, kan John McCain förstärka denna blunder av Obama genom att själv utse en av de tuffa och kompetenta kvinnor som finns inom republikanerna.
Bloggen har tidigare lyft fram Sarah Palin, 44, tuff och orädd guvernör i Alaska sedan hon kört ut ett korrumperat gubbvälde där. Hon är mycket populär och en frisk fläkt. Men nackdelen är att hon inte har mycket mer erfarenhet än Obama. Därför kan det bli svårt för McCain att välja henne.
Redan 2004 uttryckte bloggen förhoppningar om att Condoleezza Rice, 54, skulle bli vicepresident och presidentkandidat. Hennes kompetens och erfarenhet är odiskutabel. Man kan inte annat än imponeras av hennes kunskaper och hennes ledarskap. Hon säger dock med eftertryck att hon vill återvända till universitetsvärlden när mandatperioden som utrikesminister går ut i januari 2009. Förmodligen menar hon det.
En tredje kandidat som det börjat viskas allt högre om är Texas-senatorn Kay Bailey Hutchison, 65, som visserligen har en lågmäld framtoning men hon är samtidigt högt respekterad.
Hon har juristexamen och jobbade som TV-journalist i Houston innan hon blev delstatspolitiker i Texas under några år. Hon lämnade politiken efter en valförlust och blev framgångsrik affärskvinna och bankdirektör. När en senator lämnade sitt uppdrag 1993 ställde hon upp som kandidat och vann i en hård valrörelse. I det senaste omvalet, 2006, fick hon 62 procent av rösterna trots att det i övrigt var ett val då republikaner förlorade stort.
Townhall skriver, i GOP Veep choice: Reconsidering Kay, att hon har ett pålitiligt konservativt röstningsprotokoll i senaten. Med andra ord en gedigen och trygg kandidat som kan balansera McCains “maverick”-image.
Och valet av Hutchinson skulle förstärka intrycket av att det är McCain som är förnyaren av de båda presidentkandidaterna. Medan Obama satsade på ett gammalt vanligt kort, vågade McCain förnya det politiska landskapet i valet av kandidat till vicepresident.
För övrigt har McCain-kampanjen redan publicerat en valvideo som hyllar… Hillary Clinton! Se själv (30 sek):
httpv://www.youtube.com/watch?v=BHx2P3Yixyk
UPPDATERING: Flera läsare frågar mig vilka andra kvinnor som nämns i spekulationerna. De tre namn jag hört om från fler än ett håll, utöver de tre ovan, är främst två kvinnor från näringslivet: Meg Whitman, till helt nyligen VD i eBay, och Carly Fiorina, tidigare VD i Hewlett Packard. Det är högst respektabla erfarenheter när det gäller ekonomi, men ingen av dem har någon politisk erfarenhet och vicekandidaten måste kunna ta över som president. Somliga nämner senator Olympia Snowe, men hon ligger dock längst till vänster inom republikanerna och skulle tippa balansen åt fel håll för McCain bland partiaktivisterna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen