Liberal paternalism är en trojansk häst

Det nyaste politiska modet i den anglosaxiska världen kallas liberal paternalism. Flera svenska partier kommer säkert att försöka ta till sig idéerna. Var redo! Jag beskriver detta nya fenomen i Captus tidning, Liberal paternalism är en trojansk häst (först publicerad i Frihetsjournalen):

Efter socialism och socialliberalism har en ny variant av politiskt förmyndarskap blivit högsta mode såväl i Europa som i Nordamerika. Den kallas liberal paternalism och går ut på att knuffa medborgarna i ”rätt” riktning, snarare än att förbjuda och straffa.
Självklart är detta ”mjuka” förmynderi bättre än det hårda – lagförbud– men kvar är grundtanken: politiker vet bättre hur människor ska leva än människorna själva.
Tankarna kommer från den akademiska världen, från forskningsfältet som kallas ”Behavioural Economics”. Beteendevetenskap tillämpad på ekonomi.

När jag tänker efter, har vi kanske här förklaringen till den nuvarande politiska vågen som går ut på att alla söker sig till mitten. Vi har nått en ny nivå på medvetandet om hur människor kan manipuleras, så tydliga ideologier som står emot varandra behövs inte längre. Eller?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen