Kinas kommunistparti stärktes, men OS som varumärke har blivit smutsigt

Upsala Nya Tidning summerar de Olympiska spelen som avslutades igår, Kommunistpartiet jublar också åt Bolt:

Spelen blev aldrig den propagandasuccé i väst som de kinesiska ledarna hade hoppats på. Västvärldens medier visade sig mycket mer intresserade av mänskliga rättigheter och demokrati än potentaterna i IOK. Däremot blev det en enorm framgång på hemmaplan. Det mesta tyder på att den kommunistiska regimen gått stärkt ur spelen. . .
Dagens Kina är inte 1970-talets Kina. Men stärkt av OS-framgången kan det vara frestande för kommunistpartiet att rulla tillbaka många reformer. Synen på det kinesiska förtrycket får inte mjukas upp av rafflande slutspurter, osannolika världsrekord och en folklig kinesisk glädje. Diktaturen försvann aldrig under OS-veckorna, den stärkte sitt grepp om makten. Förtrycket måste fortsätta att skildras – också efter att den olympiska elden dragit vidare.

OS har bidragit till att förvärra förtrycket av kinesiska folket. Om det bryr sig Gunilla Lindberg och övriga Internationella Olympiska Kommittén naturligtvis inte. De skålar i Champagne med kommunistpartiets ledare.
Men jag är övertygad om att det faktum att opinionen i västvärlden visade svala känslor mot arrangörslandet och lyft fram förtrycket, exempelvis genom att håna de olympiska ringarna genom att göra dem till handklovar, har sänkt anseendet och glansen kring OS som varumärke.
Och detta kan inte undgå IOK. Ska OS behålla sin ställning kan spelen inte särskilt många gånger förknippas med handklovar.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen