Kinapropaganda väller fram via IOK och SVT

Så har vi blivit diktaturkramare igen. Kina har så här långt lyckats mycket väl med att använda Olympiska spelen för att sprida sin samhällsmodell till väst. Förtryck, censur och ofrihet är värderingar som smyger sig på oss. Och det är aktade varumärken som går i spetsen för dessa nya mörka värderingar. Två av dem är OS och SVT.
IOK:s vice ordförande Gunilla Lindberg säger nu när det avslöjats att IOK redan accepterat censur av internet, att detta plötsligt inte är acceptabelt. Så beter sig en makthavare som avlöjats med fingrarna i syltburken. Hon säger:

— Vi ska pressa på för att de ska ändra sig.

Men om man inte lyckades få Kina att förstå vad som gäller innan man gav spelen till Kina, hur i helsike ska man lyckas en vecka före spelen öppnar? Man använde inte makten när man hade den — genom att inte ge OS till Kina förrän de i handling visat att man lämnar förtrycket och ökar friheten.
Därför är det hyckleri när Gunilla Lindberg hävdar att “frågan är löst”. Det framgår att censuren av internet fortsätter:

Den existerande censuren av internetsidor för kinesiska medborgare, den så kallade Great Firewall of China, gäller fortfarande.

Samtidigt avslöjar SVD att SVT sänt en hyllningsfilm som OS-landet Kina har beställt, Kinapropaganda sändes på SVT:

“Fri television” är SVT:s slogan. Men i onsdags sände man en okritisk OS-dokumentär framtagen av IOK. Företaget har i sändningsavtalet åtagit sig att visa filmen.
— Det är en ren propaganafilm, både för Kina och för spelen, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hultén.

Om SVT var tvungen att visa den, hade man kunnat lägga den inom ramen för ett debattprogram där filmens budskap kritiskt kunnat granskas och invändningar framföras. Just det som inte är tillåtet i Kina. Men SVT valde att gå diktaturens ärenden.
Se också UNT-bloggen: SVT – ofri television. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen