Alkoholpolitiska förmynderiet

De arméer av överförmyndare vi har här i landet  — bland politiker, myndigheter och journalister — tror sig ha fått nytt hopp om att kunna lägga sina långa näsor i blöt och på nytt trakassera och attackera vanligt folk för deras konsumtion av alkohol: En opinionsmätning visar att motståndet mot höga alkoholskatter minskat.
Men det är som Daniel Braw skriver i Helsingborgs Dagblad, Floden flödar friare, att människor gjort sig oberoende av det svenska förmynderiet genom att köpa alkoholen utomlands:

Denna [svenska medborgares] uppfinningsrikedom och energi har också gett resultat: 2005 såldes 36 procent av all sprit som konsumeras i Sverige på Systembolaget, medan 40 procent kom från resandeinförsel. Frågan är om det i denna situation överhuvudtaget längre går att tala om ett monopol på alkoholförsäljning.

Till skillnad från de flesta politiker och myndigheterspersoner är faktiskt Kent Härstedt (s), förra regeringens alkoholutredare, klarsynt. Om det till synes ökade stödet för höga alkoholskatter säger han: ”Det svenska folket säger en sak och gör en annan.”
Exakt. Man vet att man i Sverige inte ”får” vara för sänkta skatter på alkohol, därför svarar man att man inte har något emot dem när en okänd person ringer från opinionsinstitut och frågar. Sedan åker man till Tyskland, Baltikum eller annorstädes och handlar sina kulturdrycker till vettigare priser.
Tänk om några politiker kunde företräda den allmänna opinionen i denna fråga och tala klartext istället för allt detta hyckleri av monumentalformat. Istället för att jaga vardagskonsumenter av alkohol — som häromdagen då medierna var moraliskt indignerade över att 80-åringar på äldreboende serverades ett glas vin på fredagkvällen — skulle man fokusera på dem som spårar ur.
Det måste bli ett slut på uppfattningen att minskad totalkonsumtion är vägen till minskat missbruk. Det är en menalitet, ja, bortförklaring, som lever kvar sedan ransoneringstiden som tog slut för 60 år sedan. Om denna logik var sann måste politikerna genast börja ransonera alla livsmedel för att förhindra fetma. Här blir det uppenbart hur utomordentligt korkad gällande alkoholpolitik är.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen