Obamas populistiska ekonomiplan

Ekonomitidningen Investors Bussiness Daily är inte nådig i sin ledarartikel om Barack Obamas nya ekonomisk plan, Phony ’Emergency Plan’. Man summerar: ”Det låter mer som utfall från en extremistisk eller galen kandidat än ett seriöst inlägg från en ledande presidentkandidat.”
I programmet lovar Obama att betala ut 1000 dollar till varje familj, ett bidrag betalt med ny skatt på oljebolagen. Tidningen skriver:

Men sanningen om detta ”skänk från ovan”-bidrag är att Exxon Mobil redan givit USA massiva skatteintäkter. Som ekonomen Mark Perry har påpekat kommer Exxon Mobil att betala mer skatt detta år till USA:s finansdepartement än halva befolkningen i inkomstskatt — tillsammans. . .
Människor borde inte falla för så billiga, återanvända bidragsargument.

Och i Wall Street Journal skriver James Taranto i Robbing Peter to Pay Peter:

Det verkar som om det inte fallit Obama in att oljebolag skulle föra över kostnaderna för en extraskatt på konsumenterna. Vilken underbar plan! Du får ett bidrag som lättar bördan för de höga bensinpriserna, och det enda negativa är att bensinpriserna höjs.

Det handlar med andra ord om valfläsk. Riktigt fett sådant.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen