Zimbabwe offer för antikolonialt blundande om Mugabes brutalitet

Betydligt fler svarta har mördats och svultit ihjäl i Zimbabwe efter frigörelsen från Ian Smiths koloniala styre 1979 än dessförinnan. Zimbabwe har blivit en mardröm. Och en viktig förklaring är att så många ville att det från kolonialvälde frigjorda landet skulle lyckas. Därför blundade européer i årtionden för Robart Mugabes mördarregim.
Det framgår i en ny bok av Heidi Holland, som tagit tre psykologer till hjälp för att förklara varför Mugabe förvandlats från det vänstern såg honom som, ”frihetshjälte” till tyrann. DN-Kultur (tänka sig, man kan rikta kritik mot en av sina hjältar) skriver i Vad hände med Mugabe?

Enligt hennes bok har Mugabe aldrig varit demokrat, något som massakrerna i Matabeleland på 1980-talet är uppenbart bevis på. Med facit i hand tycks det givet att de brutala massmorden på tiotusentals människor i rivaliserande motståndsrörelsen Zapus starkaste fästen borde ha fördömts av samma omvärld som prisade den nyblivne premiärministerns satsningar på utbildning och sjukvård.
– Vi ville inte se vad som hände, vi var för upptagna med att bekämpa den vita regimen i Sydafrika som förstås ville att Mugabe skulle framstå som ett monster. Det är möjligt att det gav honom en känsla av straffrihet, säger Heidi Holland.

Men man undgår nogsamt att påpeka att Robert Mugabe var socialist och att det också spelat en viktig roll i vänstermediernas och vänsteraktivisternas vilja att blunda för massmord i statens namn. Robert Mugabe har mördat långt fler än Augusto Pinochet i Chile. Men den som dödar i socialismens namn kommer lindrigt undan.
Själv är jag emot alla diktaturer, liksom kolonialt styre, oavsett vilken politisk riktning dessa hävdar sig följa. Folk ska välja sina egna ledare — och kunna avsätta dem i val. När dessa villkor för frihet och välstånd åsidosätts har världssamfundet, enligt min mening ansvar att ingripa och om så krävs med våld avsätta tyranner. Ingen människa ska behöva leva i förtryck och utan grundläggande fri- och rättigheter.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen