Taggmoln över partiledarnas tal

Sveriges Television har begripit värdet av att tillgängliggöra partiledarnas tal — till skillnad från partierna själva. På en överskådlig webbsida finns dessutom annan intressant info: Partiledarnas tal och analyser. Exempelvis ”taggmoln”, man visar grafiskt vilka ord resp partiledare använder och de som används oftast blir störst.
Jag hoppas att detta inte är en engångsföreteelse, utan att man lägger ner mer kraft på bevakningen av partiledartalen fram till valet. Då kanske också partiledarna förstår hur viktiga tal är för att utveckla och berätta hur partiet tänker och vad man anser viktigast. I dagens snuttifierade medievärld är talen guld värda för att via internet nå direkt till medborgarna, utan redigering och klippning av journalister.
I USA, där retorik och talekonst har mycket högre status än i Sverige, vet man hur centrala talen är för kandidaterna att nå ut med bredare budskap än några sekunder korta ”soundbites”. Via internet kan sedan intresserade väljare hitta talen när man själv har tid och lust. Betydligt fler kommer att kunna ta del av talet via nätet än som hörde det live.
Om SVT visar det här intresset, som ju verkligen är en public service-insats, kanske partiledarna och deras staber kommer att förstå hur viktiga talen är. Om de är genomarbetade, genomtänkta, framåtsyftande och offensiva tillhör de valrörelsens vassaste vapen, det allra tyngsta med avseende på ideologi och värderingar som inte ryms i korta intervjusvar.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen