Varför ska frihandel vara så svårt?

I Genève sker nu desperata försök att komma till skott om de globala frihandelsförhandlingarna i WTO som kallas Doha-rundan. Handelsministrarna är på plats, men det går trögt, påpekar Borås Tidning i Mycket på spel i Geneve:

I veckan har USA lovat att jordbrukssubventionerna inte ska överstiga 90 miljarder dollar och EU har gått med på att sänka sina jordbrukstullar med 60 procent.
Stora jordbruksländer som Indien, Sydafrika och Brasilien tycker inte att det är tillräckligt. Självfallet har de rätt. Det finns ingen anledning för oss att överhuvudtaget ha några subventioner eller tullar . . .
Vi ska ta bort våra tullar och subventioner för att det gynnar oss. Ingen tror väl på allvar att EU far väl av 300-procentiga tullar på varor som mjölk och mjöl.

Tidningen summerar kort och enkelt vad det handlar om: handel gynnar alla parter. Att det ska vara så svårt för världens politiker och statsbyråkratier att förstå är inte bara märkligt, det är farligt. Motståndet visar på en kortsynthet och självcentrering som borde vara överspelad efter första och andra världskriget. Den närsynta nationsintresset ledde under tidigare århundraden till blodiga krig, och i detta globala århundrade borde den typen av motsättningar inte finnas.
Men regleringsivern sitter i. Politiker och byråkrater som KAN reglera och på det sättet visa sin makt VILL reglera. Även om regleringar, tullar och subventioner bara leder till ineffektivitet, stagnation och fattigdom, finns dörrvaktsmentaliteten kvar. Det kräver politiskt ledarskap för att komma ur fällan. Doharundan visar därmed hur svagt detta ledarskap är just nu.
Med avskaffade handelshinder och slopade subventioner i i-länder kan u-länder konkurrera och vi slipper sända bistånd för att döva vårt samvete. Bistånd som ändå slösas bort och leder till korruption. Doharundan skulle kunna slå tre flugor i en smäll. Men ingen tycks våga ta första steget. Alla bevakar räddhågat varandra.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen