Vänstervåg bland unga?

Eskilstuna Kuriren gör en bra summering och analys av den gångna veckans debatt om unga drabbats av en vänstervåg,
Vänstervåg eller siffermystik? De tre ordförandena i de rödgröna studentförbunden hänvisade till SCB när de ville slå sig för bröstet och hävda att de vinner terräng bland unga. Alex Voronov skriver:

När jag läser SCB-undersökningar bakåt i tiden ser jag två tendenser. Den ena är att unga väljare, framför allt de under 24 år, är mer trendkänsliga i sina partisympatier än äldre personer. En opinionstrend, i vilken riktning den än går, får ett starkare genomslag i den gruppen. Den andra observationen är att gruppen studerande genomgående röstar mer vänster än befolkningen som helhet.

Just nu svarar drygt tio procentenheter fler i den här gruppen än genomsnittet, att de håller på vänsterblocket när SCB frågar. Men i stort sett hela den övervikten hamnar hos miljöpartiet, inte hos socialisterna i s och v. I mätningen 2002 var det däremot vänsterpartiet som hade höga siffror bland unga, nära 20 procent. Unga har alltså gått från v till mp. Är det vänstervåg?
”Siffermystiken styr”, skriver Voronov. Så sant. Opinionsmätningar är inget att hålla sig till när valvindarna börjar blåsa. Förändringar i opinionen sker snabbt, och de som litar till gårdagens mätningar kan drabbas av överraskningar.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen