Mänskliga rättigheter för katter, kor och apor?

Jordbruksverket har utfärdat nya regler sedan det visat sig att fler katter bryter benen. Kattägare som bor högre upp än fem meter och som har en balkong på vilken katten vistas, måste sätta upp nät eller annat skydd, kräver myndigheten. Norra Västerbotten skriver i ledarstick:

Vän av ordning, inte bara av katter, har dock anledning att ställa sig frågan hur bestämmelserna ska kunna kontrolleras. Blir det en granskning efter varje konstaterad skada? Eller ska verkets personal ut på besiktning? Eller ska angiverimetoden tillämpas?
Nu märks att den lyckligtvis avvecklade djurskyddsmyndigheten gått upp i Jordbruksverket. Och någon från myndigheten fick jobb på verket.

Ack ja. Dårskapen från djurskyddsmyndigheten var uppenbart smittsam. Innan den lades ned föreslog djurskyddsmyndigheten en rad fantastiska regler. Alla hundar skulle ha tillgång till en upphöjd liggplats som ska vara minst 50 centimeter hög (även om knähundar måste lyftas upp). Det skulle för utegångsdjur som kor krävas ”ligghallar” och dessa skulle ha minst tre väggar och de skulle strös med ren halm varje dag. Man föreslog också lagkrav på att häster måste ha sällskap.
Men Sverige är inte värst. Johan Ingerö rapporterar att man i Spanien är i begrepp att anta en lag som ger apor flera av de rättigheter som hittills endast tillerkänts människan.
Det är makabert att se hur stor engergi som lägger ner på djur, samtidigt som människor på vårdhem lämnas isolerade, och andra drabbas av våld därför att rättsstaten inte straffar våldsverkare. Hur galen får världen bli?
(Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen