Irakierna håller inte med Obama

I svenska medier fortsätter man desinformationen om Irak. I radions ”Godmorgon Kamrat” sades i förbigående ”katastrofen i Irak”. Sveriges Radio förnekar allt som hänt sedan våren 2007. Public service låtsas som att våldsamheterna fortsatt, vilket är en lögn.
Och i DN hävdas att Bush-administrationen ”rört sig närmare Barack Obamas krav på en tidtabell”, vilket är en grovt vinklad propaganda från vänsteralternativet i amerikansk politik. Inte heller DN nämner något om det kraftigt förbättrade läget i Irak. Det är minst sagt vilseledande.
För oss som vill veta vad som händer i verkligheten, och inte nöjer oss med svenska vänsterjournalisters ideologiskt förvridna tolkningar, måste gå till internationell press.
I Washington Post rapporteras att irakier är skeptiska till Barack Obamas tidtabell och oroliga över vad som händer om han skulle vinna, Iraqis Differ on Obama’s Plans. Tidningen rapporterar från Irak:

Medan de flesta irakier är emot det man ser som en amerikansk ockupation, betraktar man amerikansk militär som ett bålverk mot shiitiska miliser och sunni-extremister, liksom mot växande regionalt inflytande från Iran. I opinionsmätningar säger en majoritet av irakierna att de vill att USA:s trupper ska lämna landet, men bara en minoritet vill att det ska ske omedelbart.
Flera av de mer än två dussin irakier som intervjuats för denna artikel säger att Obama, demokratiska partiets presidentkandidat, är naiv i sin uppfattning att han kan dra tillbaka trupperna till sommaren 2010. Andra ser hans position som ett politiskt spel för att vinna väljare som är trötta på krig.
”Jag tror att Obama talar mer än han kan uppnå, eftersom realiteterna skiljer sig från löften och drömmar”, säger Um Mohammed, 60, som är ingenjör i Baghdad. ”Jag tror att det bara är kamouflage för att nå presidentposten.”
Mohammed Sulaiman, 56, som är offentliganställd i Baghdad, säger: ”Obamas förslag att dra tillbaka alla trupper till sommaren 2010 är dåraktig. Om USA drar sig ur Irak skulle landets trovärdighet internationellt, bland andra länder kollapsa.”
De flesta intervjuade irakierna verkar oroliga över tanken att besluta om en specifikt tidtabell för tillbakadragandet av amerikanska trupper.

Också den irakiska regeringen uttrycker sig kritiskt mot Barack Obama, vilket framgår i CNN-reportage, Iraqi PM disputes report on withdrawal plan. Premiärminister Nuri al-Maliki vänder sig emot uppgifter i tyska Der Spiegel igår om att han skulle backa upp Obamas plan (tänk om Dagens Nyheter någon gång kunde göra källkritisk granskning innan man skriver skit i tidningen!). CNN rapporterar:

En talesman för Maliki säger att premiärministerns uttalanden ”har blivit missförstådda, felaktigt översatta och inte framställes korrekt”. Regeringstalesmannen Ali al-Dabbagh säger att möjligheten till trupptillbakadragande är baserat på den kontinuerliga utvecklingen av säkerhetsläget, vilket är i överensstämmelse med uttalanden som gjordes efter ett videomöte mellan Maliki och Bush i Vita huset.
I den tyska tidningsintervjun framgick att Maliki inte har för avsikt att stödja Barack Obama framför John McCain, den republikanska presidentkandidaten.
”Vem de väljer som sin president är Amerikas sak. Men det är irakiernas sak att framföra vad de vill. Och här är folket och deras regering på samma linje: närvaron av koalitionens trupper i Irak är begränsad”, sa han. ”De som opererar utefter den aktuella situationen i Irak och på kortare sikt är mer realistiska.”

Alltså: att trupptillbakadragande alls diskuteras är ett bevis på hur framgångsrik utvecklingen är i Irak. Säkerheten är långt mycket bättre än svenska medier rapporterar. Våldet har minskat dramatiskt. Irak går snabbt framåt, men att göra några långsiktiga utfästelser är för tidigt.
Se där, så kan verkligheten beskrivas. DN, SR och andra svenska medier presenterar vänsterpropaganda som utgår från att aldrig någonsin rapportera om framgång i Irak. Det är inte balanserat, det är inte opartiskt, det är falskt.
(Andra intressanta bloggar om , , ,, , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen