Vänstern varnar Obama: gå inte mot mitten

Till alla gaphalsar inom amerikanska vänster tillhör Arianna Huffington de som skriker högst. Med sin blogg huffingtonpost.com var hon en av kvinnorna som sänkte Hillary Clinton. Hon hatar Clinton minst lika mycket som varje republikan. Nu varnar hon Barack Obama: Gå mot mitten och du blir en förlorare! Hon skriver i Memo to Obama: Moving to the Middle is for Losers.

Obamas kampanj begår nu ett mycket allvarligt misstag. Att gå mot mitten är en förlorande strategi . . . Att springa mot mitten i försök att attrahera obeslutsamma väljare fungerade inte för Al Gore år 2000. Det fungerade inte för John Kerry 2004. Och det fungerade inte när Hillary Clinton gjorde det i vintras.
Att fixera vid — och fjäska för — den här gruppen handlar om skräddarsydda budskap för att undvika att stöta sig med snarare än inspirera och engagera väljare. Och har inte den grundläggande målsättningen i Obamas kampanj varit att engagera väljarna för fundamentala förändringar?

Hon menar att Obama har börjat leverera utvattnade budskap, inte minst när det gäller stopp för frihandeln:

Så varför börja spela det politiska spelet om att inte ta ställning och leverera nya nyanserade positioner om signalspaning, vapenkontroll, dödsstraffet och [frihandelsavtalet] Nafta?
I en intervju i Fortune fick Obama frågor om att han kallat Nafta “ett stort misstag” och “förödande”. Obama svarade: “Ibland blir retoriken i valkampanjer överhettad och överdriven.”
Överhettad? Så när han kampanjade i mellanvästern, där många orter har drabbats på ett, ja, förödande sätt av de ekonomiska villkor som Nafta resultarat i, och han lovade att använda en utträdesklausul i frihandelsavtalet, var det alltså utslag av “överhettning”? Eller var det “överdrivet”?

Barack Obama har försatt sig i en besvärlig situation. Han har höjt förväntningarna hos alla missnöjda, just genom att inte vara specifik utan bara tala om “hopp” och “förnyelse”. Det gör att många på vänsterkanten räknar med att han ska föra en mer vänsterinriktad kamapnj än Kerry och Gore.
Libertarianer som tröttnat på republikanernas ekonomiska offentliga slöseri, är lika förtjusta i Obama, men de förväntar sig att han tvärtom ska stå upp för mindre stat i Ronald Reagan-anda.
Även en del konservativa har inspirerats av Obama som talat om familjen och rötterna i oprecisa termer. De tror att han står för civilisationskritik av deras slag.
Den som lovar att tillfredsställa alla riskerar att göra alla besvikna.
Är denna drapa i en ledande vänsterblogg första tecknet på att Obama börjar förlora sitt momentum? Återstår att se.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen