Har Dagens eko hört svensk statsministerkandidat håna Sverige?

Radions ekoredaktion är så typiska för den antiamerikanska journalistkåren. Nu har man gjort ett reportage om det fruktansvärda faktum att den som hatar USA har svårt att bli president i landet, Patriot ett måste för att bli president

På fredag är det USA: s nationaldag, 4 juli. Och presidentvalskampanjen som redan pågår för fullt har glidit in på frågan om vilken av de två kandidaterna som är den största amerikanska patrioten.

Och skulle Sverige vara annorlunda?!? Ett skäl till att moderaterna under Reinfeldt gjorde ett så bra val 2006 var ju inget annat än att man slutat kritisera svenska brister för att istället hylla den svenska modellen. Och förklaringen till att socialdemokraterna vunnit så många val kan spåras i att man alltid hyllat det som uppfattas som ”typiskt svenskt” — höga skatter, höga bidrag, många regleringar.
Förresten, är det inte exakt vad Dagens eko sysslar med?
Och tror Dagens eko att en statsministerkandidat som häcklar och hånar allt svenskt skulle kunna bli vald?
Därför blir det så utomordentligt fånigt när Sveriges Radio ska göra narr av amerikansk patriotism.
Varför kan inte svenskar på vänsterkanten inse att de är nationalister och patrioter i minst lika hög grad som amerikaner, men med den skillnaden att man inte tycks vara medveten om det. Snacka om bristande självinsikt.
För övrigt tycker jag den inkluderande patriotism som kännetecknat USA sedan 1700-talet är tilltalande, och eftersträvansvärt. Vi i Sverige borde också öppet erkänna och vara tacksamma över det som uppnåtts i vår kultur. Det skadar inte att då och då glädjas åt den frihet och de livsmöjligheter som våra traditioner och kultur skapat.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen