Vad har Obama någonsin åstadkommit?

Nu börjar de riktigt tuffa frågorna ställas om Barack Obama i det amerikanska presidentvalet. I sin Washington Post-kolumn Obama the Unknown ställer Richard Cohen en enkel fråga som säger allt:

”Säg mig en sak som Barack Obama har gjort som du beundrar”, sa jag till en framträdande demokrat. Han funderade och svarade att han beundrade Obamas tal vid demokratiska konventet 2004. Jag instämmer. Det var ett fantastiskt tal, men bara ett tal.
Och å andra sidan kan jag på rak arm nämna fyra, fem beslut — inte tal — som John McCain har fattat som frambringar beundran, ja, djup respekt. Först, naturligtvis, hans beslut som krigsfånge att vägra låta sig släppas före de andra och utnyttjas i kommunisternas propaganda. McCain är en bättre människa än de flesta andra.
Till det vill jag lägga hans valfinansieringsreform som ledde till uppror i hans eget parti, hans vägran att ställa upp på valfläsk i form av nya statsutgifter, en hållning som inte ger honom några vänner, hans motstånd mot utökade offentliga kostnader för läkemedelsförmåner, och hans beslut att förespråka truppförstärkningar när ingen annan gjorde det, en inställning som höll på att kosta honom nomineringen förra sommaren. Trots det höll McCain fast vid sitt beslut.

Till det vill jag lägga McCains riskfyllda och bland republikaner kritiserade insats för att skapa en allians med sju republikanska och sju demokratiska senatorer som såg till att president Bushs förslag till nya federala domare fick en ärlig chans genom votering. Det resulterade i att Bush kunde nominera och i senaten få godkända två relativt unga konservativa domare som kommer att prägla amerikansk juridik i 40 år (de har uppdraget på livstid). Det är en prestation som inte ens Ronald Reagan lyckades med. Tack vare McCains risktagande som senator.
John McCain har använt all sin talang, tagit risker och aldrig någonsin avvikit från sin övertygelse. Obama har inte tagit några risker och har ofta gjort tvärtemot det han säger sig stå för. Han har inte försökt skapa partiöverskridande lösningar, inte ens röstat för sådana, men påstår att han som president ska skapa gemenskap över partigränserna.
Om man ser till kandidaternas personliga karaktärer är John McCain så otroligt mycket större än Barack Obama.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen