Kina tänker censurera internet för medierna under OS

AFP rapporterar, China to censor Internet during Games:

Kina kommer att censurera internetanvändningen för utländska medier under Olympiaden.. Det bekräftade en talesman för organisationskommittén på morgonen. Därmed tar man tillbaka ett löfte om att erbjuda full frihet för medierna under spelen.
— Under de Olympiska spelen kommer vi att tillhandahålla tillräcklig tillgång till internet för reportrar, sa Sun Weide vid organisationskommittén.
Han bekräftade att journalister inte kommer att nå tillgång till webbsidor tillhörande Falungong, en rörelse som är förbjuden i Kina. Andra webbsidor kommer också att vara blockerade för journalister, sa han, utan att specifisera vilka.

Tänker västvärldens medieorganisationer finna sig i detta? Tänker man lydigt följa diktaturens krav?
OS kommer att bli en gigantisk test på om medierna står upp för sitt uppdrag att granska makthavare och förmedla nyheter utan att de först godkänns av statsmakten. Det blir ett test på hur stark yttrandefriheten och demokratin är globalt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen