OS – första fronten där diktaturer vill besegra demokratier

Sedan 1970-talet har vi sett hur demokrati och frihet haft framgångar internationellt, först i Västeuropa då Grekland, Portugal och Spanien blev demokratier, sedan i Latinamerika och Asien (Sydkorea, Filippinerna, Taiwan, Indonesien) och med sovjetkommunismens fall i östra Europa.
Nu utmanas demokratierna allt mer uppenbart av den tyranniska delen av världen. Kina vill använda Olympiska spelen för att demonstrera att diktaturerna är mer livskraftiga än västvärlden, rapporterar Sunday Telegraph i Beijing Olympics: Battle for gold offers China first chance to ’defeat’ America.
Det börjar bli dags för Sverige och Europa att bestämma sig: vill man se USA eller Kina som världens ledande supermakt? Kina har understött Sudans diktator i folkmord, för att komma över billig olja. Kina ger inte ett ruttet öre för mänskliga rättigheter. Om medieopinionen i Europa fortsätter att vara antiamerikansk står västvärlden splittrad och ger walk over till diktaturerna i den ideologiska kampen mellan frihet och slaveri.
Är det den framtiden DN, SVD, SR, SVT, TV4 och andra mainstreammedier vill se? Om inte, är det dags att sluta hata USA, och börja ge en balanserad bild av världens ideologiska kraftmätning.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen