Kulturministern: kultureliten är reaktionär

I dessa semestertider hittar man lite längre intervjuer med ministrar, vilket kan vara intressant. Som i Svenska Dagbladets kulturdel där Lena Adelsohn Liljeroth berättar om sina snart två år som kulturministern. Hon säger att hon förvånas över hur starkt motståndet mot förändringar är i kultursektorn:

— När vi väl gjorde klart att vi skulle tillsätta en kulturutredning för att se över de kulturpolitiska målen blev det ett fasligt liv. Det finns en rädsla för förändringar i den här sektorn, den är konservativ, snudd på reaktionär. Självbilden är lite märklig.

Så rätt. Bloggen har tidigare skrivit om hur kultureliten präglas av inavel och jäv: Frontalattack på kulturlivet. Det är bra att kulturministern inte bara smeker det här bortskämda etablissemanget, så som politiker oftast okritiskt gör.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen