Jobbavdraget – socialdemokratins dilemma

Expressen sammanfattar väl socialdemokraternas opinionsläge i ledaren Skratta lagom:

Dilemmat för socialdemokratin är att om man accepterar stora delar av alliansens reformer får man svårt att vinna trovärdighet för anklagelserna om att regeringen är hjärtlös. Men om man i stället gör rent hus med skattelättnader och annat riskerar man att stöta sig med breda löntagarkollektiv som plötsligt upptäcker det ”osynliga” jobbavdraget och inte vill ha skattmasens fingrar i plånboken.

Ja, jag tror att jobbavdraget inte kommer att bli en brett känd förändring förrän i valrörelsen 2010. Då syns jobbavdraget också i makroperspektivet, det som svensk politik är så koncentrerad på. Då syns det i statistiken i form av tydligt sänkt skattetryck, särskilt för låg- och medelinkomsttagare.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen