Karl Rove dominerar snacket i Almedalen

Han är den bäste valstrategen USA haft på en generation, Karl Rove. Motståndaren hade inte bara respekt för honom, de var rädda för vad han skulle hitta på. Bloggen har nog över hundra inlägg med honom, några finns samlade här.
Andreas Henriksson intervjuade honom igårkväll i Almedalen, och samtalet publiceras i Dagens Media: Karl Rove till regeringen: Skaffa er en bloggstrategi.
Han utvecklade målgruppsfokuseringen i amerikansk politik till en konst. Istället för att låta sin uppdragsgivare, George W Bush, gå mot mitten såg han till att republikanerna engagerade kärnväljarna så att de i högre utsträckning gick till vallokalen och röstade. Bush fick i valet 2004 mer än 62 miljoner röster, mer än någon presidentkandidat fått förut.
Det är något av en paradox att i Sverige och Europa gäller motsatsen — man överger sina kärnväljare för att gå mot mitten för att inte skrämma bort någon väljare. Det ger ju utslätade valkampanjer där alla tycker lika i sakfrågorna, och därför tenderar valrörelserna att handla om trivialia, om ”skandaler”.
Även om Karl Roves strategi ger hårdare politiska motsättningar, så handlar de ju iallafall om politik, inte om huruvida politiker betalt TV-licenser och fått fortkörningsböter.
Se också Expressen. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen