Kampen om orden

Östgöta Correspondenten har en viktig ledare i Alliansen måste ta makten över språket. Detta med anledning av en ny rapport där partiledartal granskats av frilansskribenten Maria Eriksson och Fredrik Segerfeldt, projektledare på tankesmedjan Den nya välfärden.
Min erfarenhet är att svenska politiker, särskilt borgerliga, grovt underskattar språkets makt. I orden ligger tolkningar, värderingar och verklighetsbeskrivningar. Fakta är fakta, men hur dessa presenteras kan ge helt olika intryck hos väljarkåren.
Eller som Corren skriver:

Politik är en kamp med ord. Och en kamp om ord . . . I socialdemokratiskt tänkande är staten är den sol kring vilken samhället snurrar. Och i det av socialdemokratin präglade offentliga samtalet diskuteras skattesänkningar därför i termer av ”utgifter” eller ”kostnader”. Också borgerliga politiker använder den terminologin. När Jan Björklund i söndags höll presskonferens om folkpartiets krav på sänkt bolagsskatt talade han precis så.

Detta är en viktig förklaring till socialdemokraterna långa regeringsinnehav: svensk politisk debatt använder ett språk som utgår från socialdemokratiska värderingar.
Nu är Allianspartierna inte helt omedvetna om detta. Partisekreteraren Anders Flanking (c) var på en presskonferens i maj (se refererat) självkritisk och konstaterade att Alliansen “låtit andra sätta ord på vår politik”.
Frågan är om de borgerliga är beredda att förändra sig och ta upp kampen om orden. Hittills har vi inte sett mycket av det.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen