Irland avfärdar Sarkozy om ny folkomröstning

EU:s ordförande och Frankrikes president Nicolas Sarkozy får hård kritik sedan han till egna partivänner sagt att Irland måste ha ny folkomröstning, rapporterar Irish Times i Sarkozy Lisbon comments draw sharp response.

— Under månaden som gått sedan irländska folket avvisade Lissabonfördraget har vi lyssnat på en lång rad EU-ledare som försöker mobba och övertyga oss om att göra som dom vill. Faktum är att folket har talat och Lissabonfördraget är dött. Ratificeringsprocessen borde stoppas och ledarna i Europa förhandla fram ett nytt fördrag, säger parlamentsledamoten Aengus Snodaigh, gruppledare för Sinn Fein.
— Det här visar den typiska antidemokratiska natur som präglar Bryssel, säger Declan Ganley vid Libertas group.

Förr kunde Bryssel köra över små länder. Men den vägen borde vara stängd numera. EU kan inte demonstrera samma öppna och föraktfulla elitism som förr. Eliten är på defensiven sedan till och med fransmännen röstade nej 2005. Det bakslaget har fortfarande inte trängt in i allas huvuden. EU måste få en demokratisk konstitution för att inte falla samman. Ju förr eliterna inser att de inte kan sköta unionen bakom ryggen på folken, desto bättre för Europaprojektet.
(Andra intressanta bloggar om , , , ,)

Rulla till toppen