Globalisering: Från fattigdom till rikedom

På tisdag kl 22.30 sänder TV8 Johan Norbergs dokumentär Globalisering: Från fattigdom till rikedom.

Dokumentärfilm om Taiwan och Kenya – två länder som var lika fattiga för 50 år sedan. Idag är Taiwan 20 gånger rikare än Kenya. Under filmens gång får vi träffa bönder och entreprenörer som lyckades utveckla Taiwan tack vare den marknadsekonomi som infördes vilket ledde till en global handel. Kenyanska bönder är däremot utblottade eftersom en ofantlig korruption sätter käppar i hjulet för landets ekonomiska utveckling.

Det är en utmärkt och pedagogisk presentation av globaliseringens och frihandelns förtjänster. Jag vet inte varför TV8 i påannonseringen kallar den ”kontroversiell”. Dokumentären gjordes för Channel 4 med originaltiteln Globalisation is good. Den finns att se på nätet: video. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen