‘Fallet Nogger Black’ demonstrerar vänsterns förakt för svenska folket

Tankesmedjan Agoras har nyligen publicerat en bok med titeln “Fallet Nogger Black”. Jo, det är sant. Vänstern har skrivit en helt bok om de starka reaktioner som den statligt finansierade organisationen Centrum mot rasism fick på sitt utspel 2005 om att lakrisversion av GB-glassen Nogger var uttryck för rasism. (Se bloggens reaktion när det begav sig 2005: Rasistisk glass?)
Tack och lov drogs de statliga pengarna in efter valet 2006. Men vänstern försvarar organisationen och hävdar i boken att reaktionerna mot rasistanklagelsen är — gissa vad! — jo, utslag av rasism. Naturligtvis! Om utspelet kring Nogger Black hade lämnats därhän med en axelryckning, vad hade anklagelsen mot svenska folket från vänstern varit då? Jo, att det är utslag av rasism. Naturligtvis!
När Joakim Molander i Svenska Dagbladets kulturdel skriver en kommentar om boken, “CMR utmanade den svenska självbilden” (ej online ännu) tar han inte upp denna min aspekt: vänstern utgår alltid ifrån att svenskarna är rasistiska vad de än tar sig för. Det är en härskarteknik, på samma sätt som när man hävdar att alla som problematiserar islam är islamofober. Syftet är att underkuva och dominera genom att skrämma till lydnad.
Därför håller jag inte med om att Centum mot rasism utmanade den svenska självbilden. Man riktar falska anklagelser av grovt slag. Och mot falska anklagelser brukar reagerarna bli kraftiga. Till slut kommer även Molander fram till att Agora-vänsterns försvar av Centrum mot rasism inte håller:

Ändå känner jag mig inte övertygad om att debatten om lakrisglassen bara handlade om rasism och en förljugen svensk självförståelse. Närmare till hands ligger nog förklaringen att de flesta människor vill kunna äta vilken glass de vill utan att bli anklagade för att understödja rasistiska makthierarkier. Irritationen över sådan kritik övergår lätt till indignation om det framkommer att avsändaren av budskapet är en statsfinansierad “ideell” och “politiskt oberoende” åsiktspolis, som “råkar” predika socialistisk samhällsteori om dolda maktstrukturer.

Ja, om någon dold maktstruktur avslöjas så är det vänsterns försök att skrämma och kuva svensk samhällsdebatt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen