Vad krävs för s-valseger 2010?

Opinionssiffrorna till trots har Mona Sahlin och socialdemokratin samma sorts problem som övrig vänster ute i Europa, skriver Dagens Nyheter i ledaren Toppa formen, Sahlin och fortsätter:

Intressant nog är denna vänsterns svaghet inte ena sidan av en stark ideologisk kraft till höger – så som var fallet under 1980-talets thatcherism och höyrebölja. Det tycks mer handla om vänsterns oförmåga att driva förnyelse i dagens politiska och ekonomiska landskap.
Den klassiska konflikten mellan höger och vänster om skatter, politisk styrning av näringslivet och monopol på välfärden finns kvar men i andra former. Inte ens i Sverige lär Mona Sahlins socialdemokrater kunna gå till väljarna med stora skattehöjningar. Inte heller är mer kontroll av företag en väljargodbit. Och att rulla tillbaka de avregleringar som låter människor välja skola och vårdcentral vore en politisk dumhet.

Tidningen pekar på möjligheten att använda miljöfrågan som alibi för att öka statens makt över människor och företag, men erfarenheterna visar att löfte om utökad miljöbyråkrati inte ger väljartillströmning — se miljöpartiet. DN hänvisar sedan till Tony Blairs framgångar från 1990-talet. Men han förde sitt parti från vänsterkanten mot mitten, när de konservativa övergivit den. Så ser sannerligen inte läget ut i Sverige idag. Tvärtom: alla partier är extremt i mitten.
Nej, jag ser bara två valstrategier: regeringsduglighet och skrämselpropaganda. Och jag tror Alliansen kommer att gå till val på regeringsduglighet, vilket kan lyckas eftersom oppositionen är så splittrad. Då återstår skrämselpropaganda för Mona Sahlin. Hon kommer att försöka sprida oro för ”statskupp” i välfärden.
Om du har andra uppslag på vad valrörelsen kan komma att handla om, får du gärna mejla mig: dick(A)erixon.com
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen