Tänk om det blir kallare

Blekinge Läns Tidning diskuterar vetenskapsradions serie i P1 där man för första gången tagit kritisk granskning av växthuseffekten på allvar, och skriver i ledaren Tänk om det blir kallare:

Det är uppenbarligen ett faktum att det inte har skett någon uppvärmning alls de senaste tio åren.

Artikeln landar i att vi måste vara rädda om miljön även om växthuseffekten visar sig vara en bluff. Och det är ju helt sant.
Men problemet är att hysterin kring klimatfrågan urholkar hela miljöpolitikens trovärdighet. Har man skrikit “Vargen kommer!” alltför ofta slutar människor att alls tro på att det finns miljöaspekter värda att tänka på.
Jag har länge ansett att paniken och domedagspratet i klimatfrågan har skadat miljöpolitiken. Det är därför jag lyft fram fakta som står i kontrast till mainstreammedierna som villigt driver på hysterin. Frågan är inte så enkel.
Och efter alla övertoner kommer nu en backlash. Den ansedda söndagstidningen Observer publicerar idag en opinionsmätning som visar att britterna inte längre tror på vetenskapsmän som sprider varningar om att växthuseffekten beror på mänsklig aktivitet, Poll: most Britons doubt cause of climate change:

Majoriteten av brittiska folket är inte övertygade om att klimatförändringar orsakas av människan — och många anser att vetenskapsmän överdriver problemet, enligt en opinionsmätning utförd för Observer.

Hela vetenskapen har satt sin trovärdighet på spel genom att grovt överdriva det lilla, mycket lilla, man vet om klimatet. Forskare har, bland annat inom FN:s ram, låtit sig bli politikernas brickor i kampen om makten över dagordningen, och över människors liv. Många politiker är alarmistiska eftersom det ger alibi för dem att öka sin och staternas makt över individen. På Marx och Lenins tid var det fördelningspolitik som berättigade politiskt envälde och förtryck av individen, i det tidiga 2000-talet vill poliitker använda klimatapokalyps som skäl att ge sig själva ökad makt över samhället.
Vetenskapsmän borde vara för goda för att nedlåta sig till sådant politiskt spel.
Den internationella forskarvärlden har låtit sig köpas av statliga forskningsanslag. Och nu är hela deras trovärdighet i fara. Forskare och akademiker bör nu tänka om. De bör ta avstånd från det politiska spelet och hålla sig till det som är fakta, inte prognoser framräknade i datorer som saknar alla komponenter (av den enkla anledningen att människan inte har koll på alla komponenter som påverkar planeten).
FN:s klimatpanel IPCC är en riktig häxprocess som borde granskas — vetenskapligt. Deras dokument är politiska. Och borde framställas som sådana. Forskarvärlden borde börja kritisera IPCC, istället för att sjunga dess lov. Bara så kan man återfå sitt anseende.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen