Studier ska löna sig men inte under studietiden

I dessa trianguleringstider då alla partier trängs i mitten, är det viktigt att tala värderingar. Det gör Borås Tidning i ledaren Fast i fiskpinnar. Man går till välförtjänt angrepp på Sacos studentråd som har en socialistisk syn på studier:

Det råder inga tvivel om att studietiden är kärv. Men det är knappast heller meningen att den ska vara fet. Högre studier innebär att man avstår från flaskvin och rödspätta under en tid och håller tillgodo med fiskpinnar och kartongvin för att senare få råd med champagne och hummer.
Men så ser inte studentrådet på saken. Istället för att göra högre utbildning till en mer lönsam investering är målet att den ska bli ett mindre kostsamt genomlidande. Studentutredarna tycker synd om studenterna som har dålig ekonomi och svag köpkraft. För att det ska bli mindre synd om dem vill de på klassiskt socialdemokratiskt vis att politikerna ordnar ett smörgåsbord av nya bidrag och ersättningar . . .
Det är tråkigt att Sacos studentråd inte tar upp den verkliga bestraffningen av högre utbildning, den statliga inkomstskatten.

Ja, utbildningspremien handlar om möjligheterna att få högre lön efter studierna. Då man gör nytta av det man lärt sig. Det är så studier lönar sig: när den bidrar till högre tillväxt genom produktivt arbete.
Här blir skillnaderna tydliga mellan borgerliga värderingar och socialistiska, som visserligen vill ge högre studiebidrag under studietiden men förvägrar de utbildade högre lön under resten av livet. Snacka om skillnad i perspektiv på belöning och utveckling.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen