Sabuni, Erlandsson och Bildt sticker ut när folket sätter betyg på regeringen

TV4-Nyheterna har gjort en opinionsmätning och bett svenska folket sätta betyg på regeringens ministrar: Stort förtroende för Carl Bildt.
Utrikesministern fortsätter att ligga i topp, med betyget 3,1 av 5 möjliga. (Man bör tänka på att om alla svarande som sympatiserar med regeringen sätter 5 och alla som sympatiserar med oppositionen sätter 1, blir betyget 3. Det är bara om oppositionens väljare känner förtroende som en minister kan komma över betyg 3.)
Det samlade betygssnittet för regeringens statsråd stiger något sedan i vintras, men de flesta ministrar har tappat i betyg sedan tillträdet 2006. Två ministrar avviker: integrationsminister Nyamko Sabuni och jordbruksminister Eskil Erlandsson. De har samma betyg nu som i oktober 2006 och är därför något av raketer som mest förtroendeingivande ministrar inom regeringen.
Jag tycker inte det är förvånande. De var okända före regeringsbildningen, till skillnad från många andra, men har klarat sina uppgifter väl. Andra har haft stora förväntningar på sig och kanske inte levererat – än. Sist kommer migrationsminister Tobias Billström och försvarsminister Sten Tolgfors, båda på 2,1. Deras uppdrag är mer omstridda och komplicerade och de har inte själva makten över sina frågor. Sådant tär på förtroendet.
Så här ser tio-i-topplistan ut:
Carl Bildt . . . . . 3,1
Fredrik Reinfeldt  . . . . . 2,8
Jan Björklund . . . . . 2,8
Cecilia Malmström . . . . . 2,8
Beatrice Ask . . . . . 2,7
Nyamko Sabuni . . . . . 2,7
Eskil Erlandsson . . . . . 2,7
Maud Olofsson . . . . . 2,6
Lena Adelsohn-Liljeroth . . . . . 2,6
Maria Larsson . . . . . 2,6
Frågan som ställts har varit: ”Vilket förtroende har du för…” Svar avges i femgradig skala: 1=mycket lite, 5=mycket stort (Vid samma snittbetyg, sorteras efter de som har lägst ”känner ej till”-frekvens).
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen