Moderaternas förnyelse: friare välfärd

I Borås Tidning gör Katarina Larsson en viktig iakttagelse i ledaren Med blick för välfärden. Här i bloggen ifrågasattes häromdagen vart nya moderaternas fortsatta förnyelse leder, Alla dessa välfärdspartiet. Larsson ger ett svar när hon refererar från ett besök av statsminister Reinfeldt hos den kvinnliga personalen på ett äldreboende i Borås:

Dessutom handlar inte ”satsningar på välfärden” endast om mer resurser. Reinfeldt sa att det viktigaste är större frihetsgrad för dem som jobbar inom välfärdens kärna . . . Med mer egen makt ökar förutsättningarna för att jobbet organiseras effektivare och bättre. Den delen måste också poängteras, annars riskerar valrörelsen att urarta i en överbudspolitik för välfärden.

Ja, vem som har makten över hur pengarna fördelas är centralt. Dessa hiskeliga belopp som ramlar ner över offentlig sektor hanterar varje år styrs idag av politiker och tjänstemän, medan brukarna/medborgarna har väldigt lite att säga till om. Mer av marknad inom de skattefinansierade systemen skulle innebära en kraftig förskjutning av makten från byråkrati och överhet till dem som tjänsterna är avsedda för.
En sådan maktförskjutning är inget mindre än en revolution. I rätt riktning.
Jag hoppas nya moderaterna blir tydligare med dessa värdegrundade perspektiv, för idag är det väldigt svårt att se att det finns några värderingar alls i den förnyelse som pågår. Jag undrar varför.
(Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen