Kraven på storregioner liknar en dejtinglek

Äntligen lite klarspråk i frågan om storregioner. Moderata riksdagsledamöter och kommunalråd skriver en engagerad debattartikel, Vi moderater säger nej till storregion:

Det står klart att det inte finns förutsättningar att bilda en ny storregion i Mälardalen till 2011. Den politiska dejtinglek som pågått sedan ansvarskommittén presenterades måste få ett slut . . .
Processen om regionbildning har pågått utan insyn för medborgarna. Frågan man kan ställa till regionförespråkarna är varför de inte vill ha en öppen demokratisk process där väljarna får ta ställning . . .
Vi håller på att införa storregioner . . . i en process som mest liknar en dokusåpa och som vanligt folk inte har insyn i annat än ryktesvägen. Regeringen bör sätta stopp för detta omedelbart.

Den viktigaste demokratifrågan är att kommunerna, de som ansvarar för den klart största andelen av välfärdsstatens tjänster, får större självstyre att lösa uppgifterna efter lokala förhållanden, och i frivillig samverkan med andra. Regionsnacket är ett ovanifrånpåhitt för att skapa fler heltidspolitiker som finns långt ifrån medborgarna. (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen