Inför valet 2010: vem är sämst förberedd?

I Helsingborgs Dagblad kommenteras ekots lördagsintervju med statsminister Fredrik Rienfeldt, Profilering i halvtid. Statsministern viftar bort kritiken, och pekar på hur svagt alternativet till Allansen är:

Mona Sahlin befinner sig ännu i ett avvaktande läge där allting ska ses över. Moderatledaren hävdar att han minsann på sin tid i sitt parti skapade balans. Här brister det i socialdemokratins ledarskap, underströk han.
Där har han en klar poäng. Besked om socialdemokratins framtida regeringsunderlag måste komma i god tid före valet.

Ja, det är intressant att se socialdemokratiska debattörer, som Olle Svenning i Godmorgon Världens panel idag, på något sätt tar det för givet att socialdemokraterna ska uppfattas som de mest regeringsdugliga om vi får allt mer ekonomiska problem till följd av världskonjunkturen.
Men det som gällde förr, gäller inte sedan Allansen tog form. Socialdemokraterna är inte längre de som uppfattas som mest kompetenta i att hantera statens ekonomi. Moderaterna har tagit över den rollen. Socialdemokraterna profilerar sig inte längre som statsbärande parti i ansvarstagande, utan gör upp med mp och v — de minst ansvarstagande partierna.
För mig skulle det inte vara en överraskning om Alliansen vinner återval 2010 på grund av sämre ekonomiska tider. Socialdemokraternas trovärdighet kan komma att sjunka i samma takt som konjunkturen. Den viktigaste sakpolitiska förändringen som skett med Alliansens tillkomst 2004 är att de borgerliga tagit över rollen som mest kompetenta i statsfinansiella frågor. Folk må inte gillar sänkta förmåner och bidrag, men alla vet att detta är ansvarsfyllt och det rätta på sikt. I ekonomiska orostider tenderar man att lita på dem som tar ansvar, inte dem som kastar ut allehanda valfläsk. Och nu är Alliansen det förstnämnda, och vänsteroppositionen det sistnämnda.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen