Europa går Bushs väg

Medierna talar tyst om toppmötet mellan EU-USA som nu pågår i Ljubljana. (På bilden tar Sloveniens premiärminister Janez Jansa emot George W Bush på flygplatsen.) Och de presskommentarer som kommit har varit kritiska — vad nytt under solen?
Men här i verkligheten är detta toppmöte en bekräftelse på att president Bush har fått rätt och Chirac/Schröder och övriga USA-hatare fått fel. Eller som New York Sun skriver i Bush in Europe:

Européerna rör sig i huvudsak i den riktning som Bush pekat ut. Frankrike har övergivit den attityd som New York Post så träffsäkert kallade ostätande kapitulationsapor (cheese-eating surrender monkeys), och valt en pro-amerikansk ledare. Tyskland och Italien har gjort samma sak. Berlusconi, Sarkozy och Merkel vann alla val sedan de påpekat att det ligger i deras nationella intresse att stärka förbindelsena med USA.
Och inte undra på det. President Bushs utrikespolitiska linje, som utrikesminister Rice i senaste numret av tidskriften Foreign Affairs kallar “Amerikas nya realpolitik”, uttrycker att Amerikas intresse är oskiljaktigt förbundet med demokratisk frihet. Det är ett avståndstagande från tidigare amerikanska linje som, särskilt i Mellanöstern, betonade stabilitet framför andra hänsyn . . .
Till skillnad från, säg, Vladimir Putin, kommer inte Bush att diktera utrikespolitiken när han avgått. Men han har redan artikulerat en ideologi som såväl de europeiska ledarna han nu träffar eller han efterträdare, kommer att få svårt att avvika ifrån. Allt fler ansluter sig till den.

Ja, jag är övertygad om att att det andra installationstalet av George W Bush 2005 kommer att gå till historien som ett av de största och viktigaste i vår tid. Det är där han gör människors frihet och demokrati till det allt annat överskuggande temat för internationell politik.
Det borde naturligtvis skett tidigare i mänsklighetens historia, men nu blev det George W Bush som sa det som måste sägas. Det som måste vara huvudtemat i framtidens internationella relationer.
De som säger emot visar bara vilken enorma inskränkthet som är förbundet med antiamerikanismen. De har inga alternativa och konstruktiva förslag. De har inget att erbjuda annat än gnäll. Må förnuftet segra. Lyssna på Bush!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen