Clinton vinner stort i Puerto Rico

Än en gång vinner Hillary Cllinton med bred marginal i ett primärval inom demokratiska partiet, rapporterar ABC News i Clinton wins Puerto Rico primary. När alla röster räknats vann hon med 68 procent av rösterna, mot bara 32 procent för Barack Obama.
Det betyder att hon drygar ut sin ledning över Obama, om man räknar till antalet avgivna röster. Efter Puerto Rico har hon 17.916.763 röster mot 17.723.200 röster för Obama.
Men problemet är — liksom för Al Gore i valet 2000 — att det är delegater från delstaterna (elektorer i presidentvalet) som avgör, och Obama har vunnit de ”billigaste” delegaterna i röster räknat och har därför fler än Clinton. Se mer i 2008 Democratic Popular Vote.
Även om delegaterna från Florida och Michigan nu får delta i konventet (men endast med en halv röst var), kommer inte Clinton ikapp. Hennes hopp står nu till att ”superdelegaterna”, partiledningen, ska flockas till henne under sommaren.
Jag tror att Clinton hänger kvar eftersom hon inte kan utesluta att Barack Obama gör bort sig så rejält, nu när han får möta tuffast tänkbara motstånd i form av John McCain, att hans kampanj kollapsar innan konventet i augusti. Att något sådant ska hända är osannolikt. Men om framtiden kan ingen säga säkert. (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen