Amerikansk högerman hyllar Sverige

Magasinet Axess har kommit ut med nytt nummer. Temat är utbildning och det växande föraktet för traditionell kunskap som präglar Sverige. Den artikel som först fångar mina ögon, finns dock ej online. Katarina Andersson rapporterar från en presseminarium i Washington mot förre republikanske talmannen Newt Gingrich.
Han är en tungviktare i amerikansk politik, även om han sedan flera år lämnat kongressen. Han vill föra sitt parti tillbaka till den smala vägen, att minska statens omfattning och göra den effektivare. Andersson skriver:

Samtidigt förespråkar han sjukförsäkring till alla och säger att han “självklart är orolig” över inkomstklyftorna, som är större än någonsin i USA idag.
— Orsaken till att fattiga blir allt fattigare är att vårt skolsystem har misslyckats totalt, säger han. Människor lär sig inte läsa, skriva eller söka jobb. De blir del av en improduktiv kultur, som de inte kan ta sig ur.
I traditionell konservativ anda vill Gingrich inte att staten ska dra medborgarna ur fattigdom med bidrag och arbetsmarknadsprogram. Den lilla rollen han vill ge staten handlar om att skapa incitament att hitta en väg ut ur dålig utbildning och fattigdom.
— Jag vill se ett aggressivt, tävlingsinriktat samhälle med stark entreprenörsanda, som uppmuntrar till arbetsmoral och ser till att alla får en ordentlig utbildning, säger han.
En av de europeiska journalisterna ler syrligt och frågar varför inte USA kan hämta hjälp från de europeiska modellerna. Gingrich rycker på axlarna och säger att han inte tycker att vare sig den franska, tyska eller italienska modellen är någon förebild.
— Den mest framgångsrika modellen, som jag tror är en genuin konkurrent till USA — är Skandinavien.
— Den svenska modellen har varit förbluffande framgångsrik. Under lång tid har de byggt upp ett högteknologiskt, högutbildat och mycket produktivt system, som jag känner enorm respekt för. Deras arbetsmarknadsreformer har varit mycket mer marknadsorienterade än i länder som Tyskland och Frankrike. Så om jag var i deras kläder skulle jag ta mig en ordenlig titt på Sverige!

Lägg märke till att han föreslår högskatteländer som Tyskland och Frankrike att titta på Sverige, inte lågskattelandet USA…
Jag önskar att våra svenska ministrar oftare talade i de termer som Gingrich här gör: “tävlingsinriktad”, “stark entreprenörsanda” och andra friska begrepp hör vi för lite i svensk debatt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen