Rysslands identitetskris

Det är intressant att höra ryssar tala om landets utveckling, som Rysslands förre premiärminister Yegor Gaidar. Trots sin dystra uppsyn visade han sig inte vara utan humor. I en diskussion om inflationen nämnde han centralbankens prognos för ränteutvecklingen, för att säga ”Förlåt. Glöm det där. Den prognosen är inte offentlig!” med ett leende på läpparna.
Han framförde samma varningar som andra: Ryssland är i alldeles för hög grad fokuserad på råvarumarknaderna, istället för att exempelvis se till att höja kompetensen i arbetskraften.
Det hettade till igår eftermiddag på Engelsbergsseminariet när temat blev Rysslands utrikespolitik gentemot sina grannar. Kadri Liik, chef vid International Centre for Defence Studies i Talinn, och Ekaterina Sokirianskaia, chef för Memorial Human Rights Centre for North Caucasus, riktade hård kritik mot Rysslands burdusa och våldsamma relation till sitt ”nära utland”.
Båda uttryckte förvåning över att inte Ryssland istället för att mobba omgivningen försökte etablera vänskapliga relationer. I de fria länder som förut ingick i sovjetsfären finns en nära och djup relation till rysk kultur, men när man blir utsatt för hot och hänsynslösa påtryckningar blir reaktionen att ta avstånd från och markera distans till Ryssland. Detta borde Moskva ha lärt sig.
Fyodor Lukyanov vid Russia in Global Affairs i Moskva, förklarade att Ryssland lider av en identitetskris. Vid sidan av att vara en geopolitisk stormakt, vet inte ryssarna riktigt hur man ska se på sig själva. Den post-sovjetiska eran befinner sig ännu i ett omvandlingsstadium där den slutgiltiga inriktningen ännu inte stakats ut. Så länge detta är oklart kommer Ryssland att zig-zagga sig fram och plötsliga och snabba förändringar kan ske, både i relationerna till andra länder och inom landet.
I diskussionen påpekades att det tog lång tid innan Tyskland gjorde upp med sitt förflutna, trots att man blev besegrad och ockuperad. Det kan komma att ta mycket lång tid för Ryssland att hitta en konstruktiv roll och identitet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen