Vita huset: Är detta höstens radarpar?

Allt tyder på att Hillary Clinton kommer att vinna stort i kvällens primärval i West Virginia. De senaste mätningarna ger 60 procent för Clinton mot endast 24 procent för Obama. Men Clinton har ingen chans att komma ikapp Obama.
Frågan är nu om Barack Obama ska fråga henne om hon vill bli nummer två på valsedeln. Många inom partiet önskar att det blir så, för sammanhållningens skull. Och många tror att Hillary Clinton gärna skulle tacka ja.
— Först trodde jag inte att det var möjligt, men nu kan det bli så, säger inflytelserike senatorn Chuck Schumer som står Clinton nära, till New York Daily News i Vice President Clinton capital idea, say Koch, Schumer and Rangel.
Mer tveksamt är om Barack Obama kommer att fråga henne. Han vill säkert inte ha henne, men har han något val? Clinton har visat sig vara en seg motståndare som han bara knappt har vunnit över. Splittringen inom partiet kan bli skadlig om inte segraren Obama visar stor generositet mot förloraren Clinton.
Det brukar också heta att den viktigaste aspekten i valet av vice är att personen inte blir en belastning genom avslöjande av personliga skandaler. Då är det tryggast att välja en person som deltagit i primärvalen och är granskad av medierna. Och någon mer genomlyst person än Clinton finns väl knappast.
Av samma skäl vore det lockande för John McCain att utse sin vän Joe Lieberman till vice. Han är en av USA:s mest välkända politiker och var vicepresidentkandidat åt Al Gore år 2000. Partilöse senatorn Lieberman skulle ge McCain ökad trovärdighet bland de oberoende väljarna som utgör den största väljargruppen i höstens val.  
De här två paren skulle på ett färgstarkt sätt präglas av både erfarenhet och förnyelse. Jag hade ju hellre sett omvänd ordning på Clinton/Obama, men den samlade förmågan hos dessa fyra är imponerande. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen