Stockholm klättrar, Göteborg faller i företagarindex

Årets index över företagarklimatet i landets kommuner från Svenskt Näringsliv visar att det borgerligt styrda Stockholm klättrar kraftigt, från 94:e plats till 60:e, medan socialdemokratiskt styrda Göteborg faller från plats 60 till 82 (av 290). Men nog är det skam att storstäderna inte ligger högre med tanke på de betydligt bättre naturliga förutsättningar dessa har än små kommuner när det gäller tillgång till arbetsmarknad och service.
Orsaken till att Göteborg faller är att attitydundersökningen visar att politiker och myndigheter i staden har en mindre företagarvänlig inställning samt upplevs ha en sämre infrastruktur när det gäller allt från väg/järnväg till tele/IT.
I Stockholm har attityden till företagande kraftigt förbättras hos såväl allmänhet, politiker som myndighetspersoner. Andelen företag och nyföretagande är också högre än i Göteborg. Däremot har konkurrensen från kommunen förvärrats i Stockholm (på vilket sätt framgår inte).
Ny etta i Sverige på gott företagarklimat är Solna, följt av förra årets etta Vellinge. Inte bara dessa två utan alla 20 i topp har borgerlig majoritet, vilket Edvin Alam konstaterar. Sämst är Norberg i Västmanland (där vänstermajoriteten är över 65 procent) och näst sämst Härnösand (där sjukvårdspartiet är vågmästare).
Det är viktigt att göra denna sorts index eftersom det gör att olika orter kan jämföra sig med varandra och de som ligger illa till har skäl att studera dem som klarar uppgiften bättre. (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen