John McCain gör en Reinfeldtare

Fredrik Reinfeldts kursomläggning från höger till mitten med ”nya moderaterna” håller på att bli en internationell trend i västvärlden. Först har konservativa partiet i Storbritannien och dess nye ledare David Cameron hänvisat till de svenska framgångarna för sin kursomläggning mot mitten.
Och nu talar de tongivande kommentatorerna i amerikansk press om att republikanska partiet i USA kan lära av David Camerons rättning mittåt, en strategi som gav dunderseger i lokalvalen häromveckan. I New York Times skriver David Brooks, The Conservative Revival:

De vill att väljarna ska uppfatta de konservativa som partiet som sätter samhället i fokus medan Labour är partiet med staten i fokus . . . Cameron talar om en ny global rörelse för växande center-högerpartier i Sverige, Kanada . . . Amerikanska konservativa kommer inte att rakt av importera den här modellen. Men de har en hel del att lära av den.

Ett exempel på detta fick vi igår då republikanske presidentkandidaten John McCain höll tal om global uppvärmning och behovet av miljövänligare politik. Washington Post skriver i dagens ledare, Climate Change in Washington:

Åtminstone när det gäller global uppvärmning kommer det inte att bli en tredje mandatperiod för Bush-administrationen.

McCain mutar som profilfråga in miljön. Den ger en mjuk mittenimage — helt i stil med Fredrik Reinfeldt.
Visst är det intressant att se hur politiska erfarenheter i ett land snabbt sprider sig till andra i vår nya globala värld. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen