TV-serien Vita huset blir verklighet

I och med att Barack Obama framstår som demokratiska partiets nominerade kandidat har jämförelserna börjat dugga tätt mellan årets presidentval och TV-serien ”West Wing” (eller Vita huset som den svenska titeln blev). I Washington Post skriver programledaren och manusförfattaren Peter Funt, A Race Straight Out of a ’West Wing’ Rerun.
I TV-serien vinner en ung, stilig man ur en minoritet, ”Matthew Santos”, demokratiska partiets nominering (tack vare ”Josh Lyman”) och ställs mot en ovanligt frispråkig, äldre republikan i mitten av amerikansk politik, spelad av Alan Alda.
Och man kan fråga sig varifrån Barack Obama fått sina tal. I TV-serien säger Santos: ”I tider av globalt kaos och instabilitet, när våra öden kolliderar … är hopp på riktigt … Jag är säker på att vi kommer att råka ut för vår andel av misslyckanden, men det finns ingenting som heter falsk hoppfullhet. Det finns bara hopp.”
Karaktären Santos skapades av en av producenterna till nu aktuella TV-serien ”House”, Eli Attie, som varit talskrivare åt Al Gore. När Gore förlorade presidentvalet gick han över till TV och ”West Wing”-staben under tredje säsongen. Attie var vän med David Axelrod som nu är Obamas chefstrateg, och Axelrod sålde in idén om en ”rockstar-politican”. Obamas organisation kunde lättare samla in pengar till valkampanjen efter TV-serien.
Artikeln påstår att Alan Aldas karaktär, den frispråkige republikanen, inte hade någon förebild i John McCain. Det har jag svårt att tro. Karaktären introduceras några år efter det att McCain nästan vann över George W Bush i primärvalet 2000.
I Hollywood är de flesta vänster, så i det manusstyrda delen av TV-serien vann Santos. Men i ett avsnitt ordnade man en presidentdebatt mellan karaktärerna och lät opinionsinstitut tillfråga väljarna vem som vann — det gjorde Alan Aldas republikanske kandidat.
Också andra gör jämförelser med ”West Wing”, som konservative kolumnisten George Will i Newsweek, Caesaropapism Rampant. Han står för en intressant analys om att amerikanska folket inte är cyniker när det gäller politik, utan hopplösa romantiker som tror på politikernas löften och ständigt blir besvikna. Och gör just en jämförelse med fiktionen:

Den senaste presidentkandidaten som talade förnuft med väljarna om ämbetet var påhittad. I ett avsnitt av NBC:s ”West Wing” fick den republikanske kandidaten, som inte var seriens hjälte, frågan: Hur många jobb kommer du att skapa? ”Inga”, svarade han och tillade: ”Entreprenörer skapar jobb. Företag skapar jobb. Presidentens jobb är att inte stå i vägen.”

Och här har vi storheten i den här TV-serien. Under de sju säsonger den gick, levererades mängder med vassa och tänkvärda uttalanden. Så växer fiktion och verklighet samman i USA. (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen