‘Straffa inte brottslingar – det kostar för mycket’

Ännu ett fantastiskt argument framförs från de politiskt korrekta etablissemangen: Vi bör inte straffa mördare, eftersom fängelseplatser kostar pengar och tar resurser från annan offentlig verksamhet.
Detta argument framför Nerikes Allehanda i ledaren Släpp fångarna loss – det kostar för mycket:

Medelstrafftiden har ökat från 301 dagar år 2000 till 343 dagar 2007. Det motsvarar 1 300 fängelseplatser.
Men nu börjar kriminalvården se vartåt det balkar. Det blir dyrt!
När vi får fler fängelseplatser måste kriminalvården få mer pengar . . . Och ska kriminalvården ha mer pengar, innebär det att någon annan offentlig verksamhet får mindre. Tala om det för väljarna!

Hur cynsik får man bli? Utan rättsskipning finns ingen civilisation. Nerikes Allehanda avsäger sig ett rättvist samhälle – för pengar! Mördare och våldsverkare ska fritt kunna trakassera omgivningen och skapa den starkes rätt, eftersom Nerikes Allehanda inte tycker det är värt att bygga fler fängelser. Jag kan bara skaka på huvudet åt idiotin.
Självklart innebär hårdare straff fler fängelser. Det finns många avfolkningsorter som behöver nya verksamheter. Bygg nya anstalter där. Dessutom är det fel att de dömda slipper undan de skadestånd som döms ut. Kraven hamnar hos kronofogden som aldrig kan driva in dem. Därför bör nya anstalter i högre grad bli arbetsläger där fångarna arbetar av sina skulder.
Däremot är jag total motståndare till kroppsstraff, som kemisk kastrering. Det är barbariskt. Frihetsberövandet är det mest humana. Och det ska användas för att skapa ett samhälle där våld inte lönar sig. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen